Despre Clişeu


Clişeul

Comunicarea poartă un rol primordial în vieţile noastre încă de la naştere. Suntem ființe complexe şi adaptabile. Suntem generatoare de informație, dar şi consumatori. Suntem dependenţi de mediul înconjurător şi de ce ne oferă.

Este imposibil să convieţuim unii cu ceilalţi fără să existe o conexiune psihică între noi, o legătură imposibil de realizat fără un emiţător, receptor, destinatar, mesaj, referent, canal etc.

În comunicare este permis aproape orice, depinde, în mod special, de participanţii la actul de comunicare şi de regulile impuse de ei.

Datorită necesităţii omului de a stoca informaţii şi de a genera ,totodată, la rândul lui, se produc mici greşeli în ceea ce priveşte exprimarea. Factorii principali ce constau în greşelile gramaticale sunt datoraţi lipsei de documentare a unuia sau a mai multor participanţi ai actului de comunicare sau a neatenţiei cu care ei se confruntă.

Pentru evitarea greşelilor în dialog, au apărut clişeele. Ce este clişeul? Clişeul este o formulă stilistică, o expresie banalizată din cauza repetării excesive. Această definiţie scoate în evidenţă limitarea la un anumit limbaj folosit de către persoana care obişnuieşte să repete de nenumărate ori aceleaşi cuvinte, grup de cuvinte sau expresii. Utilizarea clişeului duce la monotonie, dezinteres pentru un subiect sau pentru o persoană anume, care nu aduce nimic inovator.

Multe persoane sunt de părere că utilizarea clişeelor le garantează materiale bune, mergând pe premiza că lumea oricum este familiarizată cu expresiile folosite în diferite contexte, ceea ce le face materialul accesibil oricărui public; un alt factor pentru această siguranţă ar fi mentalitatea de turmă: dacă vecinu’ a folosit o expresie, de ce să nu o folosesc şi eu? Înseamnă că a scris bine din moment ce nimeni nu a îndrăznit să îi facă vreo observaţie. Hai să încerc şi eu.

Scopul nostru în viaţă este de a avansa pe toate planurile (profesional, sentimental etc), iar îmbogăţirea vocabularului poartă un rol foarte important, în special dacă funcţia la care o persoană este aspirantă sau chiar se află în postul mult dorit, este una care cere un vocabular bogat, iar inovaţia e la mare căutare.

Clişeul  nu face decât să încetinească sau să stagneze procesul de iniţiere al unui om în mediul în care trăieşte şi este o soluţie pentru cei care nu simt nevoia de a face un efort intelectual, este potrivit persoanelor care, poate, nu au timp să creeze ceva nou sau nu au inspiraţie.

Putem numi un clişeu o îmbinare care asociază automat unui substantiv un anumit adjectiv: frunza este verde, muntele înalt, fată frumoasă, mamă bună, bătrânul înţelept. Datorită acestor îmbinări simple şi uşor de asociat, vorbitorul cade pradă comodităţii şi duce mai departe acest obicei prost, care se încheie, deseori, cu un simplu copy /paste.

Din păcate, clişeul s-a strecurat şi în limbajul utilizat în mass-media datorită dorinţei jurnaliştilor de a scăpa de repetiţie, dar nu au făcut decât să folosească la nesfârşit aceeaşi listă de stereotipuri.  Astfel, Bucureştiul devine „Micul Paris”, Timişoara este „oraşul de pe Bega”,alcoolul este „licoarea lui Bachus”, fotbalul se transformă în „sportul rege ” ori „sportul cu balonul rotund”, evenimentele din 11 septembrie sunt descrise ca „atentatele care au şocat o lume întreagă”, iar în presa românească, vremea nu se mai încălzeşte, ci „mercurul termometrelor urcă”.

În concluzie, omul nu doreşte să audă cuvinte sau grupuri de cuvinte folosite în exces, el mereu va fi în căutarea inovaţiei, a subiectelor tratate cu seriozitate de oameni serioşi, dedicaţi slujbei lor şi mereu cu un pas înaintea celor care abuzează de clişee.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s