Simulare explozie nucleară


Salut !

Ştiu că n-am mai scris de câteva zile şi că v-am lăsat în suspans, dar astăzi am zis că e cazul să revin cu ceva nou, diferit faţă de ce am citit pe celelalte bloguri în ultima perioadă. Este vorba despre o simulare a unei  explozii nucleare şi mai exact a centralei Cernavodă.

Deci, să vă „explicitez” eu care-i treaba. La facultate, mi s-a dat o temă şi am avut de scris un articol fictiv, să relatez nişte întâmplări. Mi-a plăcut provocarea şi abia aştept să-i dau un copy/paste aici.

Cam atât am avut de zis şi….spor la citit !( asta dacă nu credeţi că aveţi altceva mai bun de făcut)

Dezastru nuclear: Cernavodă zguduie sud-estul Europei !

Istoria se repetă. După douăzeci și șase de ani de la tragicul accident de la Cernobîl, miercurea aceasta s-a produs o explozie la centrala nucleară din Cernavodă. În urma exploziei au rezultat două sute de mii de decese, fiind afectate toate zonele din apropierea localității. Printre primele victime ale accidentului s-au numărat muncitorii, pompierii și militarii.

Cauza exploziei a constat în greșeala muncitorilor de a turna apă foarte rece peste miezul reactorului foarte fierbinte, iar pereții centralei nu au făcut față exploziei, fiind mult prea subțiri. Scutul superior al clădirii a fost pulverizat, învelișul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate la mai mulți kilometri distanță în atmosferă.

Întreaga țară se află într-o stare de șoc, mai ales că în urmă cu trei decenii, aproximativ, s-a confruntat cu explozia nucleară de la Cernobîl, resimțindu-se în timp malformații și tipuri de cancer la o treime din populație.

O mare problemă care se pune în discuție ar fi Dunarea, principalul fluviu care se varsă în Marea Neagră,  ea fiind infestată de deșeuri chimice, odată ajunsă în mare, afectează țările cu deschidere la ea. Vorbim de un dezastru mai mare decât cel cauzat de explozia de la Cernobîl, nefiind atâtea victime colaterale precum sunt cele în prezent. Prima țară afectată la nivelul țărilor vecine este Bulgaria, fiind mult mai aproape de zona în care a avut loc explozia, dar și din cauza „înrudirii” cu Marea Neagră. Următoarele țări afectate sunt Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Georgia și Turcia, care au de asemenea contact cu Marea Neagră.

Specialiștii se așteaptă la o gamă variată de mutații atât la nivelul populației, cât și la nivelul faunei și al florei , iar în unele zone se discută chiar de dispariția unor specii unice din regnul plantelor și al animalelor.

Dintre cei peste patruzeci de compuși și elemente radioactive eliberate în aer, cei mai activi și periculoși sunt dioxidul de uraniu și produșii de fisiune puternic radioactivi. Aceștia cauzează afecțiuni ale organelor interne și duc la cazuri de cancer pulmonar, cancer tiroidian, leucemie, tumori și mutații genetice.

Încă din 2008, un diplomat american a vizitat de mai multe ori  centrala nucleară Cernavodă, fiind mereu însoțit de reprezentanți ai CNCAN ( Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), și de nenumărate ori a tras semnalul de alarmă declarând că este o mare problemă  atât la nivelul echipamentelor, ele fiind foarte vechi, cât și la nivelul angajaților, ei nefiind pregătiți pentru un impact major, instruirea lor făcându-se destul de rar. În ciuda avertismentelor date de specialiști, subiectul  cu privire la o eventuală explozie nucleară la Cernavodă a fost complet ignorat.

Sunt șanse ca, în viitorul apropiat, sursele de energie regenerabilă să le înlocuiască pe cele atomice și să diminueze riscurile unei viitoare catastrofe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s