Educația copilului tău contează !


Am avut nevoie de  mulți ani de civilizație pentru a realiza că educația are un rol extrem de important în viața noastră, în societate. Suntem ființe complexe și adaptabile. Suntem generatoare de informație, dar și consumatori. Suntem dependenți de mediul înconjurător și de ce ne oferă. Suntem dependenți de istorie.

Am evoluat mult pe toate planurile și ne aflăm într-o eră a internetului care are rolul de a ne ușura munca prin oferirea informațiilor de care avem nevoie, oricând, nelimitat și gratis. Este nevoie de o alianță între sistemul de învățământ și internet.  Avem nevoie de un update! De aceeași părere este însuși matematicianul Solomon Marcus: „Acum s-au lansat programele pentru copiii de șase ani. Este una dintre cele mai delicate vârste ale omului. Citind aceste programe, mi-am dat seama că cei care le-au elaborat, specialiștii în pedagogie, formați în perioada mult anterioară internetului, vin cu niște apucături care nu se potrivesc deloc. De pildă, obsesia de a confecționa lucruri din plastilină. Pentru era internetului, acestea devin complet anacronice. Aici se vede eșecul: nu reușim să inserăm noua viziune pe care o aduce internetul in sistemul educațional. Și asta se vede la toate nivelurile învățământului, de la cel elementar la cel universitar”.

Desigur, este adevărat că trăim în era internetului, însă nu sunt de acord în totalitate cu ceea ce spune domnul Solomon Marcus. Creativitatea are un rol foarte important în viața unui om, în special a unui copil care are nevoie de ceva palpabil, de o activitate practică și nu virtuală, pentru că alta este satisfacția când realizează ceva cu mânuțele lui, e alt efort, altă plăcere. Nu mi se pare normal ca părinții să le facă cunoștință copiilor de 2-6 ani cu calculatoarele, mai ales cele conectate la internet, unde găsim milioane de site-uri care nu ar trebui să fie accesate de cei mici, mai ales că acestea sunt ușor de accesat.

Nu consider că internetul reprezintă 100% viitorul în orice domeniu; practic asta reiese din ceea ce spune domnul Solomon Marcus. Şi voi spune și de ce. Dacă ar fi să introducem internetul în programa de învățământ, și încă din clasele primare sau chiar de la grădiniță,  înseamnă că în orice domeniu vom fi nevoiți să îl folosim, înseamnă că până la urmă trebuie să ne upgradăm cu toții, nu numai cei mici. Gândiți-vă la viitor: cum ar arăta lumea afundată în internet, cât de sec ar fi totul și unde mai punem că nu ar mai exista oameni care să creeze, de exemplu, haine, sau mobilier, sau orice lucru de care avem nevoie. Sunt oameni care fac lucrurile astea din plăcere, nu neapărat din obligație și nu și-ar fi descoperit talentul sau talentele dacă nu ar fi făcut ceva practic.

Imaginați-vă o lume unde copiii nu mai ies afară să se joace, deci socializarea este egală cu zero, o lume în care copiii nu mai vin la mami și la tati să le arate ce au desenat sau modelat la școală (poate doar în Paint, eventual), o lume plină de copii cu probleme de vedere, deoarece statul în fața calculatorului mai mult de o oră pe zi vine la pachet cu ochelarii. O altă problemă ar consta în dependența pe care o cauzează calculatorul, dar poate fi evitată dacă părinții nu le permit copiilor să petreacă în fața lui mai mult timp decât trebuie.

Internetul  nu ar trebui să stea la baza inițierii tinerelor minți. Este adevărat că ne ușurează cu mult munca, și mă refer în special la timp și, de ce nu, la comoditate, căci până la urmă ne este mult mai ușor să accesăm un site și să ne documentăm, decât să ne deplasăm până la biblioteca X, care este deschisă până la ora Y, când abia la ora respectivă scăpăm de la școală/muncă sau avem altceva mai important de făcut. Tot comoditatea, dar în sens negativ determină şi folosirea de către educatoare/învățătoare a jocurilor pe calculator în locul comunicării cu cei mici sau în locul jocurilor interactive.

Sunt de acord că avem nevoie de un upgrade, însă nu unul dus la extrem. O soluție ar fi introducerea unor programe virtuale care să atragă atenția elevilor și să îi facă să înțeleagă totodată lecția care le-a fost predată. Sunt prea multe informații inutile în programa de învățământ. În loc să se pună preț pe calitate, au ales să pună preț pe cantitate. Cu cât sunt mai multe informații introduse, cu atât mai mare este beneficiul pe care au impresia că îl aduc tinerelor minți. Ei bine, NU, domnilor!!! Este adevărat că nimănui nu-i place teoria, dar asta nu înseamnă că nu este folositoare; ea se leagă perfect cu practica. Fără teorie, practica nu își are rostul; până la urmă, teoria oferă răspunsuri care sunt folositoare practicii. De asemenea, inexistența practicii face teoria să devină inutilă, se transformă în niște răspunsuri la întrebări care nu aduc nici un folos sau mai bine zis la eliminarea întrebărilor, pentru că, fără practică, nu ne punem întrebări.

Soluția ar fi să gândim din toate unghiurile și nu să alegem varianta cea mai comodă nouă. Trebuie să îmbinăm trecutul cu viitorul prin luarea unor decizii acum, în prezent. Poate că este doar un vis frumos, să știu că, odată și odată, cei aflați la putere se vor gândi la educația copiilor și nu la propriile persoane, cum să arate că s-au ocupat cu ceva cât timp s-au aflat la putere.

Anunțuri

3 răspunsuri la „Educația copilului tău contează !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s